Diensten > Inspecties

Lek detectie

'Huis Check' heeft een specialistische en innovatieve techniek om lekkages snel en precies op te sporen. Met lekdetectie-techniek wordt de bron van een lekkage, het lek, nauwkeurig en snel gelokaliseerd. Met speciale lekdetectie apparatuur en technieken wordt een schadevrij onderzoek uitgevoerd. Er is dus geen hak- of breekwerk nodig om het lek te vinden.

Afhankelijk van het soort lekkage zet Huis Check verschillende technieken lekdetectie in. Met de juiste techniek in lekdetectie sporen wij uw lekkage snel én met de minst mogelijke schade op.

Hieronder ziet u een overzicht van de meest innovatieve technieken in lekdetectie. Klik op een van de technieken om verdere uitleg hierover te lezen.

Als u vragen heeft over de techniek van lekdetectie of over andere zaken, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Thermografie:

Infrarood Thermografie is een techniek om schadevrij lekkages op te sporen. Infrarood thermografie techniek wordt vooral toegepast bij schades in CV-leidingen, vloerverwarmingen, waterleidingen, afvoerleidingen en thermische afwijkingen in bouwkundige constructies.

Kleuranalyse:

Met kleurstof of fluorescerende stof waterlekkages eenvoudig opgespoord Kleuranalyse: een waterlekkage of waterverplaatsing is optimaal op te sporen met kleuranalyse door een kleurstof en/of een fluorescerende stof aan het water toe te voegen. Wij gebruiken daarvoor 3 verschillende milieuvriendelijke kleurstoffen. Twee van deze kleurstoffen zijn met het 'blote oog' zichtbaar in het water. Op moeilijke plekken, waar bovenstaande methoden niet toegepast kunnen worden, werken wij met een derde vloeistof namelijk UV- luminaat. Deze kleurstof is zichtbaar met een speciale UV-lamp. Met deze methoden is 'waterverloop' eenvoudig te volgen en de bron van lekkage snel op te sporen.
Bij kleuranalyse hoeft u niet bang te zijn voor 'vlekken'. Alle door ons gebruikte kleurstoffen zijn overschilderbaar en laten geen zichtbare verkleuringen na.

Endoscopie:

Technische endoscopie wordt als onderzoeksmethode ingezet bij moeilijk toegankelijke, vooral holle constructies en/of ruimtes. Het wordt vooral veel in de bouw ingezet en bij het controleren van leidingen.
In de bouw is het noodzakelijk regelmatig plafond-, muur-, vloer-, of dakconstructies te controleren op mogelijke bouw- en vochtschades. Hiervoor wordt vaak endoscopie gebruikt. Ook is endoscopie een oplossing voor de controle van 'grote leidingsystemen' die op geen andere manier toegankelijk zijn.
Huis Check beschikt over endoscopen met een werklengte tot 3 meter en een diameter van 8 milimeter. Deze endoscopen kunnen, eenmaal in de te onderzoeken ruimte, 360 graden rond kijken, met een maximale kijkhoek van 100 graden. Onze endoscopen bevatten camera's en kunnen foto's of video's van het onderzoek maken.

Drukverlies-test:

De techniek in lekdetectie om lekkages in het leidingnetwerk vast te stellen Dé manier om vast te stellen of er een lekkage in het leidingnetwerk zit, is de drukverlies-test. Bij deze drukverlies-test worden op een veilige manier de leidingen onder 'druk gezet'. Op de aangekoppelde apparatuur is na te lezen of er drukverlies is.

Rookgas Detectie:

Een betrouwbare techniek in lekdetectie voor platte daken en rioleringsstelsels Rookgas detectie is (naast impulsstroom-techniek, zie verderop deze pagina) een betrouwbare techniek voor het opsporen van lekkages in platte daken. Met de inzet van een rookgasdetector wordt rook onder de dakbedekking geblazen. Aan de buitenkant kan eenvoudig gezien worden waar de rook 'ontsnapt' oftewel waar de lekkage zit. Rookgas detectie wordt ook vaak gebruikt ter controle van het rioleringsstelsel. Wanneer er stankoverlast is vanuit het riool, is er vaak sprake van een lekkage in het riool. Door het 'blazen van rook' in het rioleringsstelsel is eenvoudig te zien waar de rook 'ontsnapt' en waar de lekkage zit.

Leiding-lokalisator:

Een veilige methode om leidingen tot 3 meter diepte nauwkeurig te lokaliseren Wanneer er sprake is van een lekkage in de grond en men weet niet precies waar bekabeling of leidingen 'lopen' dan is leiding-lokalisator dé oplossing. Met onze leiding-lokalisator apparatuur lokaliseren wij zeer nauwkeurig leidingen (en metalen-bekabeling) tot wel 3 meter diep.

Ultrasoon detectie:

Nauwkeurige bepaling van lekkages bij gebouwen Bij Ultrasoon detectie techniek wordt een ultrasoon signaal vanuit een gebouw naar buiten gezonden. Dit wordt gedaan met een 8-tal zenders die een zogenaamd BI-signaal verspreiden. Wanneer er sprake is van een vochtige plek in een muur oftewel een (beginnende) lekkage, merkt de ontvanger dit door de ontvangst van een 'afwijkend signaal' (aan de buitenzijde van het gebouw). Deze ultrasoon detectie methode kan op ieder moment gemakkelijk ingezet worden, ook wanneer er nog personen in het gebouw aanwezig zijn. Het signaal is namelijk niet hoorbaar of schadelijk voor mensen.

Traceergas detectie:

Voor het traceren van zelfs de kleinste lekkages (2ppm)Naast de standaardapplicaties voor de controle op dichtheid, wordt traceergas detectie ook ingezet voor het opsporen van lekkages in leidingen. Met traceergas detectie worden zelfs de kleinste lekkages gelokaliseerd. De kleinste gasconcentratie die door de meetapparatuur gedetecteerd wordt, ligt zelfs rond de 2ppm.

Impulsstroom-techniek:

Impulsstroom techniek of detectie wordt ook wel potentiaal verschil meting genoemd. Impulsstroom detectie wordt voornamelijk gebruikt bij grote platte daken. Op de uittredende lekkage plaats wordt via de + pool een stroomimpuls aangesloten van ongeveer 40 V. Op het hele dak wordt een ringleiding gelegd die aan de - pool wordt verbonden. Met aangesloten meetapparatuur kan daarna het lek, de bron van lekkage, gemakkelijk opgespoord worden. Deze impulsstroom detectie techniek kan in sommige gevallen veel tijd en kosten besparen vergeleken met andere technieken.

Diëlektrisch Meetprocedé:

Het diëlektrisch meetprocedé is een beschadigingvrij onderzoek om vocht en vochtverdeling in bouwmaterialen zoals metselwerk, beton, hout, isolatiemateriaal en andere materialen te bepalen. Het diëlektrisch meetprocedé is gebaseerd op het principe dat de diëlektrische constante van materiaal verandert als er sprake is van (aanwezig) vocht. Om dit te kunnen meten wordt een zogenaamd capacitief meetveld tussen de meetkogel en het betreffende bouwdeel gevormd. Een eventuele verandering van het diëlektrisch veld, veroorzaakt door vocht, kan op het display digitaal worden afgelezen.

Microgolven meetprocedé:

Detectie van kleine en 'dieperliggende' waterophopingen in materialen De techniek van microgolven procedé is een methode om schadevrijvast te stellen of er vocht zit in materialen tot 20 / 30 centimeter (diep) in dat materiaal. Het antennearrangement genereert een elektromagnetische golf die zich in het materiaal uitbreidt. Deze is vervolgens door het meetelement weer op te vangen, waardoor er duidelijk beeld ontstaat omtrent de vochtwaarde. Met deze microgolven procedé techniek zijn ook kleine waterophopingen goed te detecteren.

Visueel bouwkundige inspectie:

Inzicht krijgen in aanwezige gebreken van een object Een visueel bouwkundige inspectie heeft als doel inzicht te krijgen in deeventuele aanwezige gebreken van een object. Een visueel bouwkundige inspectie is altijd een momentopname van een uitgevoerde inspectie en geeft de (huidige) situatie weer ten tijde van de uitgevoerde inspectie.

Visueel bouwkundige inspectie:

Inzicht krijgen in aanwezige gebreken van een object Een visueel bouwkundige inspectie heeft als doel inzicht te krijgen in de eventuele aanwezige gebreken van een object. Een visueel bouwkundige inspectie is altijd een momentopname van een uitgevoerde inspectie en geeft de (huidige) situatie weer ten tijde van de uitgevoerde inspectie.

Weerstand Vochtmeting (met T2000 meetapparaat):

Voor het meten van de 'omvang van bestaande vochtschade' De weerstand vochtmeting is een onderzoeksmethode waarbij de verhoogde elektrische geleiding van vochtige materialen een relatie geeft met de omvang van het vochtgehalte. De meetwaarde worden verkregen via een direct contact met het object middels 2 meetsondes. Is het directe contact niet mogelijk (bv.: een isolatielaag achter metselwerk), dan wordt de meting via 2 boringen, tot in de isolatielaag, mogelijk gemaakt.

 

lek-detectie%5f1
lek-detectie%5f2